Thierry Wolton

"K.G.B.-ul la Putere. Sistemul Putin"
(233 pagini)


"În anii tulburi care au urmat destrămării imperiului sovietic, Rusia s-a trezit năpădită de o specie nouă de prădători, oligarhii, care şi-au însuşit imensele sale resurse naturale : petrolul, gazele, metalele şi diamantele. Dar lanţul trofic nu s-a oprit aici, oligarhii au căzut pradă adevăraţilor stăpâni ai societăţii sovietice şi postsovietice : membrii fostei poliţii politice K.G.B., cei care au avut dintotdeauna acces la control, decizie, informaţie şi expertiză.

Ştiind că, în Rusia, este mai profitabil să administrezi decât să ai în posesie, Putin şi oamenii săi îi forţează pe oligarhi să restituie Statului, dar nu în folosul acestuia şi nici al cetăţenilor, ceea ce îşi însuşiseră în anii '90.

Ultimele evenimente arată care este raţiunea de a fi a sistemului Putin. Sub ceea ce credeam a fi un giulgiu zace un colos militar şi ideologic care visează la splendoarea pierdută a Uniunii Sovietice şi chiar a Rusiei ţariste. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm, îngrijoraţi, dacă acest muribund, când se va ridica, nu va restaura şi splendoarea poliţiei sale politice."

Editura


"De-a lungul anilor '90, Rusia părea să se cufunde într-un mare haos, care a fost, totuşi, singurul moment de libertate pe care această sărmană ţară şi poporul ei l-au cunoscut în decurs de un secol. Oamenii K.G.B. au profitat de acest lucru pentru a-şi înainta pionii, pentru a îmbrobodi fragila democraţie rusă, pentru a se face indispensabili în anarhia generală. Aveau nevoie să recupereze Puterea pe care o pierduseră odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991. Putin a întreprins această restauraţie fără ezitare, cu ajutorul unor instrumente redutabile, de care K.G.B.-ul încă dispunea. Redobândirea Puterii s-a produs cu lacrimi şi sânge ; nimic nu-i putea opri pe aceşti oameni în dorinţa lor de recucerire."

Thierry Wolton


CUPRINS :

* Din nou despre K.G.B. ;
* K.G.B., F.S.B. şi derivatele.

~ Partea întâi : K.G.B.-ul intră în joc ~

* Fiii spirituali ;
* Cucerirea Puterii ;
* Cu capul înainte ;
* Scenariul ratat ;
* Ultima carte.

~ Partea a doua : K.G.B.-ul pierde mâna ~

* Criminalizarea economiei ;
* Cancerul cecen ;
* Apariţia oligarhilor ;
* Marele talcioc ;
* Sfânta familie.

~ Partea a treia : F.S.B.-ul umflă potul ~

* Strategia tensiunii ;
* Verticala puterii ;
* Confiscarea Casei Rusia ;
* Noii oligarhi ;
* Citadela asediată ;
* Să ne fie frică de Rusia lui Putin ? ;
* Anexe ;
* Indice de nume.